Din behandling på Skandionkliniken

Efter förberedelsebesöket är det nu dags att starta din protonbehandling. Du anmäler dig varje dag i den bemannade receptionen i entrétorget.När det är dags för din behandling kommer en sjuksköterska ut till entrétorget  och hämtar dig och visar dig till ett omklädningsrum där du får byta om till en morgonrock.

Efter att du bytt om kommer du att få lägga dig i en speciell fixation, densamma som provats ut på din hemmaklinik och som användes under CT-kontrollen vid förberedelsebesöket . Du kommer att få lägga dig på behandlingsbordet antingen direkt inne i behandlingsrummet eller i ett av våra förberedelserum för att därefter transporteras till behandlingsrummet med hjälp av en rullande brits, en  s.k. trolley. Under förberedelsebesöket förklarar vi närmare hur behandlingen kommer att se ut för just dig.

 

Positionering
För att du ska ligga i rätt läge på behandlingsbordet under behandlingen använder vi positionslasrar som vi ställer in mot de markeringar på huden eller fixationen som gjordes på hemmakliniken. Detta gör vi före varje behandling. Det är viktigt att du ligger stilla, det bästa är om du försöker ligga så avslappnat som möjligt.

Dockning av trolleyn på behandlingsbordet

Dockning av trolleyn på behandlingsbordet

 

Bildtagning
Innan vi startar din behandling kontrollerar vi med hjälp av bildtagning att du ligger i rätt läge på behandlingsbordet. Vi är alltid minst två onkologisjuksköterskor med vid varje behandlingstillfälle. Under bildtagningen går vi ut i ett manöverrum precis utanför behandlingsrummet men vi ser och hör dig hela tiden med hjälp av övervakningskamera och högtalare. Under behandling och bildtagning är det ingen annan än patienten som får vara inne i behandlingsrummet. Vi tar bilder av din position före varje behandlingstillfälle.

 

Vi kontrollerar dina markeringar gentemot våra lasrar

Vi kontrollerar dina markeringar gentemot våra lasrar

 

Behandling
Efter bildtagningen är det dags för behandling. Behandlingen kan ske från en eller flera vinklar, och själva strålningen tar bara någon minut. Det kan låta om apparaten då den ändrar vinkel.

Strålningen är inte något som känns eller syns. Det går att avbryta strålningen tillfälligt om du t.ex. skulle börja hosta under behandlingen.

Räknar man in tiden för både förberedelse och behandling så tar det ca 20 minuter. Första behandlingen kan ta lite längre tid.

Under din tid på Skandion är anhöriga eller närstående alltid välkomna att följa med under någon behandling. Det bästa är att komma överens med behandlingspersonalen om en lämplig dag.

Personalen har god kunskap och erfarenhet och ger gärna råd och stöd, tveka inte att fråga oss om det är något du undrar över.

 

Skandionkliniken prov©trulsbuschI05A1138

Maskinen är inställd för röntgenbildstagning